2011-01-11

Seoul, Namsangol Hanok Village

Još jedan vremeplov u Seoulu čeka na mene. Krećem radoznalo u avanturu kroz prošlost, susrećući se sa konfučijanskim načinom razmišljanja i života, provirujući u kuće jednog prošlog vremena, sve okupljene u Namsangol Hanok Village-u.








Kuće (hanok) iz Joseon ere, su prenijete ovamo iz različitih dijelova Seoula. Namještaj i sama arhitektura su krajnje jednostavni i za čas me prenesu u jedan izgubljeni svijet mladih ljudi koji su radije potezali pero u svrhe kaligrafije nego mač u svrhe borbe, pa u svijet aristokracije i privilegiranih, i na kraju u svijet običnih ljudi, koji nisu imali sreću da se rode u privilegiranim slojevima tadašnjeg društva.





Između ostalog, vidim način na koji su grijali kuće u to vrijeme i postane mi jasno otkud tradicija podnog grijanja u Koreji. Tu je još poneko svjedočanstvo o tom prohujalom vremenu, i lijepo je, bilo da je u vidu zanatskih rukotvorina bilo da je u vidu namještaja i ukrasa za kuću. Lijepo, tradicionalno, razigrano i zanimljivo! Šetam kroz korejski vrt i slušam šapat snova prošlih generacija o sreći, koju su između ostalog pokušavali naći u konfučijanskom etičkom sistemu.



Konfučije (552-479.god.p.n.e.) je kineski mislilac koji je naglašavao osobine kao što su odanost, pravednost, miroljubivost, znanje, humanost... Takođe je zagovarao odanost i respekt autoritetima, filozofija koju su pripadnici Joseon vladajuće elite poštovali i eksploatirali. Prema Konfučiju poziciju vlasti treba zaslužiti vlastitim sposobnostima i djelima, a ne rođenjem, a takva djela zasigurno ne podrazumijevaju korupciju, ratove, torturu, sebičnost, stvari protiv kojih se žestoko borio. Prvi je otvorio svoju školu svim studentima željnim znanja, a ne samo privilegiranim slojevima koji su mogli platiti školovanje. Obrazovanje je jako važno u konfučijanskom sistemu vrijednosti, gdje hijerarhija igra veliku ulogu, pa je i danas u toj hijerarhiji važno da se nadređenima ukaže dužno poštovanje, te da se imlađi ophode s poštovanjem prema starijima.



Prodrijevši u Koreju konfučijanizam je polako evoluirao u neo-konfučijanizam, pomješavši se sa šamanizmom i njihovim običajem obožavanja predaka. Konfučijanizam se smatrao radikalnom i prosvjetiteljskom religijom kad je stigao u Koreju (100-600.g.), ali za vrijeme svojih 500 godina statusa zvanične državne religije, za vrijeme Joseon (Chososn) dinastije, koja je vladala od 1392, pa sve do početka dvadesetog vijeka, posato je krut, konzervativan i autoritativan. Još uvijek živi u narodu kao neka vrsta etičke podloge djelovanja, naročito kod starijih.




Namsangol Hanok Village je minijaturno tradicionalno selo iz Joseon ere. Sastoji se od tradicionalnih korejskih kuća napravljenih od drveta, kuća čiji krovovi od crijepa plešu lakoćom čipke. Hanok Village, osim što putnicima namjernicima nudi doživljaj prošlih vremena, služi i za obavljanje tardicionalnog korejskog vjenčanja, jednog od najvažnijih događaja u životu svakog Korejca.






U ponuđenom kulturnom programu između pozorišne predstave ili tradicionalnog plesa, ja se, naravno, odlučim za plesnu predstavu, jer postoji jezička barijera, i dok uživam u gracioznim pokretima plesača obučenih u korejsku nošnju, razmišljam kako je važno očuvati tradiciju budućim pokoljenjima, i kako sam zahvalan korejskom narodu na tvrdoglavom čuvanju svoje, jer bez tog, ja sad ne bih mogao uživati u ovom fantastičnom plesu.





1994. je u Namsangol Hanok Village-u zakopana «Time Capsule Plaza» sa 600 predmeta koji obilježavaju korejski način života i biće otvorena nakon 400 godina. Dakle, za nekih 380 godina ovdje će neki drugi dječak raširiti svoje radoznale oči i upijati svijet prošlosti. Nadam se da će uživati u svom kretanju onoliko koliko ja uživam u svom. Možda će i on sebi za cilj postaviti kretanje, u kojemu će se u jednom trenutku okrenuti prema meni, baš kao što se ja danas okrećem prema njemu, jer kretanje jeste moj cilj bez cilja samog.





Lijep pozdrav i veliki osmjeh!











Visa Max planet på en större karta