2010-07-15

A sad za kraj

Maroko je prelijepa, skoro mistična zemlja sa svim svojim bojama i pejzažima koji skoro da krše zakone gravitacije, pa stijene i brda najneobičnijih oblika i boja lebde negdje između neba i zemlje. Zaista nije čudo što mnogi ljudi nađoše put do Maroka, a među njima i mnoge poznate ličnosti iz historije, kulture i show biznisa, kao npr. Winston Churchill koji je mnoge svoje odmore proveo u Marakešu odsjedajući u hotelu La Mamounia za koji je tvrdio da je najljepše mjesto na svijetu.


Nedavno je hotel renoviran i na njegovom ponovnom otvaranju su se našle mnoge holivudske zvijezde poput Jennifer Aniston, Orlando Blooma, Gwyneth Paltrow, Salme Hayek, Juliette Binoche i mnogih drugih. Evo jedne zanimljivosti kad je u pitanju Churchill umjetnik, njegova slika koja predstavlja panoramu Atlasa i koju je on poklonio američkom predsjedniku Trumanu je prodata na aukciji u Londonu za 468 500 funti. Kupac je anoniman.





Yves Saint Loraine je živio u Maroku neko vrijeme, a nakon njegove smrti njegovi posmrtni ostaci, tj. pepeo je prosut u Maroku. Njegov partner Pierre Berge, držeći potresan govor na njegovoj sahrani je završio obećanjem da će se opet sresti negdje ispod palme u Marakešu. Sve ovo vam govorim u pokušaju da dočaram tu zaraznu atmosferu misterioznosti, ljepote, i magične privlačnosti koju Maroko ima. Jedno je sasvim sigurno, nikog ne ostavlja ravnodušnim.




U Essaouiri gdje se održava muzički festival u junu svake godine, su dolazili Jimmi Hendrix, Rolling Stones, Frank Zapa, Leonard Cohen i mnogi drugi. U hotelu gdje su odsjedali ponosno će vam pokazati apartmane u kojima su boravili. Essaouru je odabrao i Orson Wells za snimanje svog filma Othello, a u uvodnoj sceni se lijepo vidi panorama ovog grada. Ljepotu Essaouire i mogućnost relativne anonimnosti je otkrila i Julia Roberts, koja je nedavno sa porodicom boravila ovdje.


Maroko je definitivno destinacija koju preporučujem svim radoznalim putnicima željnih avantura koje nude njegove prirodne ljepote, a nađe se i pokoja avantura iz Hiljadu i jedne noći. Svi će sigurno pronaći ponešto za sebe, a najljepše od svega je to što još uvijek nije pokvaren mas-turizmom. Agadir je možda donekle žrtva te moderne nemani, ali to mu se lako oprosti imajući u vidu mogućnosti mnogobrojnih izleta u jedan potpuno drukčiji svijet, svijet bogatih tradicija i originalnog načina zivljenja jedne fascinantne kulture. Čisto gastronomski; Maroko je raznovrstan i uzbudljiv i zato evo, za kraj, par jednostavnih recepata:




Ćufte s rižom



2dl (200gr) riže


500 gr mljevenog mesa


1 kašičica cimta


1 kašičica crvene paprike


1 kašičica mljevenog koriandera


150 gr maslaca


2 velike glavice luka


¼ kašičice šafrana


malo bibera


5 dl vode ili buljong


½ dl sjeckanog peršuna


2 kašike soka od limuna




Pomješajte rižu i meso, dodajte cimt, papriku i koriander, sve to dobro izmješajte i napravite 20-ak ćufti


Istopite maslac u tavi i pržite ćuftice uz često okretanje, a kad dobiju finu, rumenu boju, dodajte luk, šafran i biber


Pospite vodu ili buljon preko njih i ostavite kuhati na laganoj vatri nekih 40 minuta, promješajte povremeno


Dodajte peršun i sok od limuna par minuta prije nego što su gotove


Servirajte s nekim povrćem


Dobar tek!


Prženice na marokanski način




½ bagete


1-2 jaja


2 ½ dl mlijeka


½ kašike vanilin šećera


½ dl šećera


1 kašika cimta


½ kašičice muškatnog oraščića


maslac






Izrežite bagetu dijagonalno, na jednake šnite


Umutite jaja, mlijeko i vanilin šećer


U neku, ne baš preduboku zdjelu pomješajte šećer, cimt i muškatni oraščić


Umočite hljeb u jaja, pržite dok ne dobije lijepu boju, stavite na papir da upije masnoću, a onda ih uvaljajte u već pripremljnu šećernu mješavinu


Jednostavno i ukusno, i još jednom dobar tek!



Nakon što sam se dobro najeo vrijeme je za pokret, jer kao što znate moj cilj je kretanje samo, a cilj to nikad nije, jer kad god dođem do cilja osjetim neku vrstu sjete, valjda zbog prolaznosti. Istina vrijeme je za povratak ovog puta, ali i vrijeme za razmišljanje. Koje će biti moje sljedeće putovanje, u koji kutak moje lijepe domovine ću sad zaviriti? Volim i taj proces odlučivanja, istina, nije lako, pogotovo ne nekome ko je toliko radoznao i ko bi želio vjdjeti sve odjednom, ali tad koristim priliku i putujem mentalno, a i to je putovanje. Cijela zemaljska kugla je naprosto fascinantna, pa šta god odaberem neću pogriješiti, zar ne?




Do sljedećeg putovanja lijep pozdrav i veliki osmjeh!

Visa Max planet på en större karta